Jönköping - Sveriges "södra Europa"?
En studie av Lucia Naldi, professor i företagsekonomi vid Jönköping International Business School (JIBS) vid Jönköping University, visar att många svenska studenter i mellanstora kommuner som Jönköping, Växjö, Kalmar, Örebro och Karlstad väljer att bo kvar hemma under studietiden. Forskningen utmanar bilden av att unga svenskar alltid flyttar hemifrån tidigt – en kontrast till södra Europa, där unga ofta bor kvar hos föräldrarna långt upp i vuxen ålder.
– I södra Europa är det vanligt att unga vuxna bor kvar hemma långt in i trettioårsåldern. Detta fenomen har till och med gett upphov till några skämtsamma benämningar. I Italien, till exempel, kallas dessa unga vuxna ofta för "bamboccioni", stora bebisar, ett uttryck som speglar samhällets frustration över deras långvariga boende hos föräldrarna, säger Lucia Naldi.
I Sverige flyttar unga vanligtvis hemifrån i samband med högre studier, tack vare ett väl utbyggt system för studentbostäder och ett välfärdssystem som ger ekonomiskt stöd i form av bidrag och lån. Men studien ifrågasätter om denna bild stämmer överallt. Resultaten från de fem undersökta kommunerna visar att många studenter faktiskt väljer att stanna hemma under studietiden.
Nästan tre av fyra bor kvar hemma
I Jönköping och Örebro bor nästan tre av fyra av lokalt rekryterade studenter kvar hemma, och könsfördelningen är jämn. Trenden är särskilt tydlig i Jönköping, där unga vuxna ofta bor kvar hos sina föräldrar in i vuxenlivet, vilket påminner om mönstret i södra Europa.
– Trots bilden av att svenska studenter lämnar föräldrahemmet tidigt, visar dessa data att verkligheten är mer nyanserad. I vissa kommuner, som Jönköping och Örebro, ser vi att svenska universitets- och högskolestudenter inte skiljer sig så mycket från sina jämnåriga i södra Europa – många väljer att bo kvar hemma under sina studieår om de studerar i samma kommun där deras föräldrar bor, säger Lucia Naldi.
I Växjö är trenden liknande, och där bor ungefär två tredjedelar av de lokalrekryterade studenterna kvar hemma. Även där är könsskillnaderna är små – både kvinnor och män gör liknande val.
– Även om andelen är något lägre än i Jönköping, speglar Växjö en stark preferens för att bo hemma under tidig vuxenålder och fortsätter trenden med ett familjeliv som liknar det i södra Europa, säger hon.
Fler kvinnor flyttar hemifrån i Kalmar och Karlstad
I Kalmar och Karlstad är fler studenter benägna att flytta hemifrån, särskilt kvinnor. I Kalmar bor ungefär sex av tio lokalrekryterade studenter kvar hemma, men en större andel män väljer att stanna. Karlstad har den lägsta andelen hemmaboende studenter, med något fler kvinnor som väljer att flytta.
– Vår studie väcker frågan om den svenska självbilden verkligen stämmer överens med verkligheten. Samtidigt ser vi i kommuner, som Kalmar och Karlstad, att fler studenter, särskilt kvinnor, tar steget att flytta ut. Framtiden får utvisa hur dessa boendetrender utvecklas och påverkar både studenterna och samhället i stort, säger Lucia Naldi.
Den här studien är en del av en större forskningsstudie om studentrörlighet och entreprenörskap som Lucia Naldi gör tillsammans med Karin Hellerstedt (JIBS), Mohamed Genedy (JIBS och Handelshögskolan i Stockholm) och Mattias Nordqvist (JIBS och Handelshögskolan i Stockholm).
Läs en bloggpost av Lucia Naldi med mer information om studien
Kontakt
- Professor företagsekonomi
- Jönköping International Business School
- lucia.naldi@ju.se
- +46 36-10 1852