Nyhetsarkiv
-
AI hjälper till att förbättra trafiksäkerheten i städer
AI kan i hög grad bidra till ökad trafiksäkerhet i städer och hjälpa kommuner att fatta välgrundade beslut som förbättrar säkerheten och komforten för oskyddade trafikanter. Den slutsatsen drar forskare från Tekniska Högskolan (JTH) vid Jönköping University i ett samarbete med Jönköpings kommun och teknikföretaget Viscando.
-
Alkoholregleringar minskade försäljning - historisk tillbakablick
Gårdsförsäljning av öl, vin och sprit kan bli verklighet i Sverige 2025, vilket har väckt debatt kring svensk alkoholpolitik. Samtidigt pågår en studie ledd av forskare vid Jönköping International Business School (JIBS), Jönköping University och Umeå universitet, om effekterna av de alkoholregleringar som infördes för över hundra år sedan, och hur de kan påverka policybeslut än idag. Forskningen visar att alkoholregleringar historiskt har bidragit till att minska alkoholförsäljningen.
-
Risker med desinformation från AI i skolorna
I år startar ett tvåårigt forskningsprojekt som ska genomföra tillämpade studier på skolor i Brasilien. Forskningen ska titta på effekterna av desinformation genom generativ artificiell intelligens (AI) inom utbildningsväsendet. Genom erfarenhetsutbyte mellan brasilianska och svenska forskare kan resultaten kunna appliceras på den svenska skolan i framtiden.
-
Miljonregn över Tekniska Högskolan
Tekniska Högskolan (JTH) vid Jönköping University tilldelas drygt 40 miljoner kronor från KK-stiftelsen till åtta projekt inom forsknings- och utbildningsmiljön SPARK.— Det betyder att vi kan fortsätta bygga kunskap och utveckla kompetens som är relevant för industrins konkurrenskraft, säger Kerstin Johansen, forskningschef på JTH och programchef för SPARK.
-
Inte alltid möjligt med win-win i klimatomställningen
I arbetet med klimatomställningen uppstår det ofta målkonflikter när olika intressen krockar. Ett nytt forskningsprojekt ska under tre år studera hur dessa målkonflikter hanteras och hur hanteringen av dem kan förbättras. Jonas Bertilsson, universitetslektor i sociologi, inriktning globala studier, på Högskolan för lärande och kommunikation (HLK) vid Jönköping University (JU), är en av tre forskare i projektet.
-
Ny forskning ska granska litterär kanon i Sverige
En litterär kanon har blivit en stor fråga i Sverige efter införandet av Tidöavtalet, som föreslår en statligt sanktionerad litterär kanon/kulturkanon för skolan. Ett nytt forskningsprojekt med forskare från Jönköping och Malmö kommer nu att undersöka hur kanon diskuteras och används i olika sammanhang.
-
Nära vård – var står vi idag?
I november deltog personal från Hälsohögskolan vid Jönköping University (JU) i en forskningskonferens i Göteborg, arrangerad av nätverket Vårdforskning i Samverkan (ViS). Konferensen fokuserade på ämnet Nära vård, en reform som strävar efter att göra vården mer personcentrerad, tillgänglig och integrerad i individers vardag.
-
Nytt forskningsprojekt om landsbygdens kompetensutmaningar
Företag inom metallindustrin är ofta lokaliserade på landsbygden vilket skapar utmaningar kring rekrytering och arbetsplatsers attraktivitet.I ett nytt projekt ska forskare från Jönköping University (JU) och Uppsala universitet, ihop med näringsliv och kommuner titta på hur man kan jobba ihop för att skapa attraktiva miljöer att bo och arbeta i.
-
Interdisciplinärt nätverk stärker forskning kring arbete
NetWORK är ett nytt fackhögskoleövergripande nätverk som bildats på initiativ av forskare från Hälsohögskolan vid Jönköping University (JU).Den 28 november samlades nätverket för att diskutera och lyssna på forskningsprojekt kring olika arbetsrelaterade teman. Förhoppningsvis ska det leda till nya samarbeten och ny kunskap.
-
KK-stiftelsen satsar på JU-projekt
KK-stiftelsen firar i år, liksom JU, sitt 30-årsjubileum. I samband med detta jubileum investerar KK-stiftelsen 170 miljoner kronor i nästa generations forskare. Två av projekten som stöttas kommer från Tekniska Högskolan och Hälsohögskolan i Jönköping vid Jönköping University.
-
Jönköping - Sveriges "södra Europa"?
En studie av Lucia Naldi, professor i företagsekonomi vid Jönköping International Business School (JIBS) vid Jönköping University, visar att många svenska studenter i mellanstora kommuner som Jönköping, Växjö, Kalmar, Örebro och Karlstad väljer att bo kvar hemma under studietiden. Forskningen utmanar bilden av att unga svenskar alltid flyttar hemifrån tidigt – en kontrast till södra Europa, där unga ofta bor kvar hos föräldrarna långt upp i vuxen ålder.
-
Så vill svenskarna ta ut sina pensioner
Fyra av tio 65-åringar använder tjänsten Uttagsplaneraren på minPension för att planera sin pension. Det är vanligare att personer som har högre utbildning och inkomster använder verktyget och de flesta väljer bort att få tjänstepensionen utbetald livet ut. Det visar en ny rapport från forskare på Jönköping International Business School (JIBS) vid Jönköping University (JU).
-
Sömnkonferens i Jönköping - "Vi har både bredd, spets och innovation"
Den 23-25 oktober arrangerade Svensk Förening för Sömnforskning och sömnmedicin (SFSS) sin årliga forskarkonferens. Representanter från Hälsohögskolan (HHJ) vid Jönköping University (JU) har varit involverade i både planering och innehåll till årets program.Cirka 130 deltagare från flera länder var på plats i Jönköping och fick ta del av forskarpresentationer, posterutställningar och fick möjligheter att nätverka.
-
Hur påverkar skolmiljön elevers framtida hälsa?
Ett nytt forskningsprojekt, lett av Tina Olsson, professor i socialt arbete vid Hälsohögskolan, Jönköping University, har fått sju miljoner kronor i finansiering från Forte. Projektet syftar till att undersöka hur skolmiljön påverkar elevers hälsa och livschanser. Under fyra år ska forskare följa ungdomar och analysera sambanden mellan skolklimat, akademiska prestationer och framtida sysselsättning samt hälsa.
-
Forskare tillbringade två månader i fängelse
Joel Berglund, doktorand i pedagogik vid Högskolan för lärande och kommunikation, Jönköping University, genomför en unik studie om hur utbildning fungerar för intagna i fängelse. Han har tillbringat 21 dagar på en mellanstor säkerhetsklassad anstalt för att observera undervisningen, samt prata med både intagna och lärare. Syftet är att förstå hur utbildning bedrivs i en miljö präglad av strikta regler och begränsade resurser.
-
Kickoff för storsatsning på grön omställning inom industrin
Tekniska Högskolan (JTH) vid Jönköping University (JU) hade den 14-15 oktober invigning och kickoff för sin forskningsprofil GRACE, som handlar om den gröna omställningen inom tillverkningsindustrin. Elva företag och sex nätverkspartners samverkar med JTH i forskningsprofilen.- Genom GRACE kan vi komma samman med industrin på ett nytt sätt och göra skillnad, säger Ingrid Wadskog, vd för JTH, som invigde GRACE tillsammans med Mattias Jarl, programansvarig vid KK-stiftelsen.
-
Mångfald i vården kräver rätt ledarskap
Att vårdanställda ofta kommer ifrån flera olika kulturer kan leda till missförstånd, konflikter och ineffektivitet. Detta påverkar i sin tur patientsäkerheten, visar forskning från Jönköping University. Forskarna menar att ett aktivt och inkluderande ledarskap kan förebygga dessa problem.
-
Möt forskaren: Måns Svensson
Måns Svensson är professor i rättssociologi samt rektor vid Jönköping University. Han forskar bland annat om förhållandet mellan formella lagar i samhället och informella normer och beteenden.
-
Äldre i fokus på ForskarFredag
Fredagen 27 september var det ForskarFredag, en dag där lärosäten i hela EU skapar mötesplatser och dialog mellan forskare och allmänhet. På Jönköping University anordnades öppna föreläsningar om äldre och äldres villkor ur ett brett och tvärvetenskapligt perspektiv, med föreläsare från alla fyra fackhögskolorna.
-
Skärmtid kan påverka hälsoproblem och skolk
En ny studie från Jönköping University, i samarbete med Region Jönköpings län, visar att en stor majoritet av ungdomarna i Jönköpings län tillbringar betydligt mer tid framför skärmar än vad som rekommenderas. Studien visar på ett starkt samband mellan överdriven skärmtid och hälsoproblem, inklusive sömnsvårigheter, stillasittande beteende och psykisk ohälsa.