Educate sammanfattar upphovsrättsliga aspekter av undervisning och forskning, vi ger inga juridiska råd.

Upphovsrätt är en viktig fråga inom undervisning och forskning, särskilt när det gäller hur material används och delas. Jönköping University har ett avtal med Bonus Copyright Access som reglerar användningen av upphovsrättsskyddat material inom högskolans väggar. Det är viktigt att både lärare och studenter är medvetna om reglerna för att undvika överträdelser, särskilt vid publicering utanför den akademiska kontexten.

Viktigt att reflektera över upphovsrätten

Varför bry sig om upphovsrätt? Vikten av att veta vad som gäller, att reflektera över upphovsrättsaspekter beroende på i vilken kontext man använder en text, en bild, delar en artikel, kopierar böcker för att dela till studenter i din klass, handleder studenter som skriver uppsatser med mera. Det är viktigt att skilja på vad man gör i sin undervisning inom högskolans väggar och vad som publiceras och sprids utanför, till exempel en uppsats i DiVA, artiklar som ska publiceras i en tidskrift eller rapporter och avhandlingar.

Läs vidare: Vad innebär upphovsrätt? Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Upphovsrätt i undervisningen

Jönköping University har ett avtal med upphovsrättsorganisationen Bonus Copyright Access. Avtalet ger dig som lärare eller student rätt att kopiera svenskt och utländskt upphovsrättsskyddat material i viss omfattning och att dela sådant material med de studenter du undervisar genom att dela ut det i tryckt form i en klass eller e-posta, skanna och ladda upp och dela i Canvas. Bonus Copyright Access-avtalet är begränsat till användning inom högskolans väggar. Om man delar något utanför denna kontext, till exempel studenter som publicerar sin uppsats i DiVA, gäller inte avtalet för detta.

Läs vidare: Vanliga frågor om upphovsrätt för lärare Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Upphovsrätt och studentuppsatser

När du handleder studenter i deras uppsatsskrivande är det viktigt att informera om vad som gäller om de vill inkludera bilder, större textutdrag från andra källor, skärmdumpar med mera.

Grunden är att de alltid ska ha upphovspersonens tillåtelse att använda materialet de vill ha med. Det finns olika sätt att hantera respektive typ av material:

  • Bilder (inklusive illustrationer, foton, tabeller och diagram med mera)
  • Skärmdumpar
  • Sociala medier
  • Citat

Läs vidare: Vanliga frågor om upphovsrätt för studenter Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Upphovsrätt och licentiatuppsatser/doktorsavhandlingar

När du handleder doktorander i deras produktion av artiklar och den slutliga kappan stöter du vanligtvis på några olika aspekter som är typiska i sammanhanget:

  • Artiklar som ska ingå i en sammanläggningsavhandling.
  • Texter i kappan från doktorandens egna artiklar.
  • Skillnaden mellan den tryckta och den digitala versionen av avhandlingen.

Läs vidare: Får jag återge mina redan publicerade artiklar i min sammanläggningsavhandling Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.? och Får jag inkludera illustrationer från mina artiklar i kappan?