Forskare speed-dejtade med företag
Den 4 februari 2025 pitchade forskare från Tekniska Högskolan i Jönköping (JTH) vid Jönköping University (JU) ett tiotal forskningsidéer till inbjudna företag, däribland JTH:s strategiska partners.
– Idag hoppas vi på att genom idépitchning skapa möjligheter för samverkan kring framtida forskningsfrågor. Det handlar om hur vi kan bygga broar mellan näringsliv och akademi och gemensamt bygga kunskap framåt, säger Kerstin Johansen, professor i integrerad produkt- och produktionsutveckling och forskningschef vid JTH.
Företag mötte forskare från JTH som pitchade sina idéer med koppling till tillämpad AI, cybersäkerhet och cirkulär industri, för att bidra till JTH:s fokus på kunskapsintensiv produktframtagning.
– Det är tack vare finansieringen från KK-stiftelsen inom ramen för forsknings- och utvecklingsmiljön SPARK, som vi nu för andra året i rad arrangerar den här dagen. Vi har initierat en pitch-dag för att utveckla möjligheterna till att stärka vår gemensamma förmåga att utveckla forskningsidéer i samverkan mellan industri och akademi. Detta ser vi på sikt kan leda till starkare och mer förankrad forskning som i förlängningen bidrar till industrins konkurrenskraft och vetenskaplig positionering, säger Kerstin Johansen.
Lisa Bäckvall PhD på JTH, Sara Ekman, Technical Manager, Axelent.Mattias Hansson, SW Developer AI Husqvarna, Olof Mattsson, SW Engineer ML Husqvarna
Fånga företagens intresse på fem minuter
Varje forskare fick fem minuter på sig för att presentera sina idéer till företagen. I förberedelserna bidrog innovationscentret Science Park med pitch-träning för att paketera forskningsfrågor på ett intresseväckande sätt, för fortsatt dialog med industriella partners.
– Min förhoppning idag är att få fler industriella partners att samarbeta med oss. I mitt forskningsprojekt som finansieras av KK-stiftelsen, samverkar vi för att vetenskaplig kunskap via de industriella parterna ska omsättas i praktiska lösningar. Projektet förväntas bidra till att företagen kan bemöta framtidens krav på spårbarhet i en produkts livscykel och att vi akademiskt kan integrera ny kunskap i våra utbildningsprogram, säger Rahel Kebede, postdoktor på JTH som pitchade om ” Digital Product Passports and AI-Driven Decision Support System for Product End-of Life Management”.
Tommy Kvarling vd Axion Solutions, Marek Gersbach vd Combiq och Jérôme Landré PhD JTH.
Samarbete kring banbrytande forskning
Ett av målen med dagen är att JTH:s yngre forskare ska vidareutveckla sina industriella nätverk.
– Inom akademin måste alla samverka med industrin på olika sätt. De yngre forskarna måste växa in i rollen att förvalta JTH:s industriella partners och bygga nya nätverk för framtida forskning. Då måste de möta industrin och få rätt kontakter där, säger Kerstin Johansen.
Marek Gersbach, vd på CombiQ, deltog på pitchdagen. CombiQ specialiserar sig på digital mätning och övervakning, vilket ligger väl i linje med dagens tema.
– Det är en spännande dag så här långt. Jag är ny i Jönköpings ”ekosystem” och vill lära mig mer om den utveckling som pågår på högskolan och hur vi kan samarbeta kring banbrytande forskning, säger han.
Martin Bååth är Design Engineer Manager på Fagerhults Belysning och var med på pitch-dagen även förra året. Han tyckte att dagen var väldigt bra redan då och såg fram emot årets fortsättning.
– Jag är nyfiken på att höra vilka pitchar som presenteras idag. Målet är att snappa upp nya idéer som vi kanske kan vara delaktiga i att utveckla. Vi deltar i många av JTH:s projekt redan idag, men vi letar alltid efter nya, säger Martin Bååth.
Kerstin Johansen, professor integrerad produkt- och produktionsutveckling och forskningschef på JTH.
Aktuella ämnen som utmanar
Att det var just de tre områdena tillämpad AI, cybersäkerhet och cirkulär industri som pitcharna handlade om berodde på att det är högst aktuella ämnen som innebär många utmaningar för företagen.
Förhoppningsvis kan pitch-dagen bli återkommande och bidra till att öka attraktionskraften för JTH som lärosäte, tror Kerstin Johansen. Dessutom hoppas hon att så många som möjligt av idéerna kan utvecklas till forskningsansökningar i samverkan som bidrar till kunskapsintensiv produktframtagning.