Marcus Ardenfors, pastor och föreståndare för Pingst Jönköping.

Marcus Ardenfors, pastor och föreståndare för Pingst Jönköping, tycker att forskningsprojektet med Tekniska Högskolan vid Jönköping University har gett dem bra verktyg till olika vägval för deras verksamhetsutveckling.

Ny forskning om kyrkans digitala utveckling för att lösa samhällsutmaningar

När grunden för kyrkornas arbete, att mötas fysiskt i gudstjänster, försvann under Covid-19-pandemin ställde församlingarna snabbt om till digitala alternativ. Ny forskning från Tekniska Högskolan (JTH) vid Jönköping University (JU) skildrar den resan inom Pingstkyrkan samt ALT (Akademi för Ledarskap och Teologi) och vad som hände sen.

Representanter från Tekniska Högskolan och Pingstkyrkan.

Från vänster: Anna-Kaisa Wahlin och Marcus Ardenfors, pastor och kreativ ledare respektive pastor och föreståndare för Pingst Jönköping, Anna-Carin Rabnor, enhetschef för Göteborgs stift, Karin Havemose och Joakim Netz, båda universitetslektorer i arbetsorganisation på JTH, och Ulrik Josefsson, rektor för ALT (Akademi för Ledarskap och Teologi).

Joakim Netz och Karin Havemose, båda universitetslektorer i arbetsorganisation på JTH följde under pandemiåren hur sju Pingstförsamlingar, däribland Pingst Jönköping, samt ALT mötte samhällsutmaningar med digital innovation, vilket de nu har presenterat i en forskningsrapport. Joakim och Karin såg hur församlingarna snabbt ställde om till att exempelvis sända gudstjänster och högmässor på nätet, vilket underlättade för flertalet äldre församlingsmedlemmar hade svårt att ta sig till kyrkan. Den gruppen inkom också med protester när församlingarna efter pandemin föreslog en återgång till mer traditionell kyrkverksamhet.

De äldre församlingsmedlemmara drev på utvecklingen

En sak som förvånade forskarduon var att det ofta var de äldre församlingsmedlemmarna som var drivande i den digitala omställningen under coronapandemin, medan ungdomarna var skärmtrötta.

- Vi följde bland annat en dam på dryga 90 år som var aktiv i genomförandet av den digitala transformationen i hennes församling och i att de skulle fortsätta det digitala församlingsarbetet, säger Joakim Netz.

Digital omställning beskrivs vanligtvis som något positivt, men behovet av att hantera dess negativa konsekvenserna blir allt större för civilsamhällets organisationer i takt med att de förväntas ta ett större ansvar vid samhällskriser - särskilt för redan utsatta och sårbara grupper. Ett negativt exempel med den nya tekniken som framkom i forskningen var att ett barn deltog i ett digitalt församlingsmöte med jämnåriga från en restaurang i stället för sitt hem eftersom barnets familj inte hade råd med bredband, vilket framkom på mötet.

Motsättningar mellan att utveckla och avveckla

Joakims och Karins observationer av den digitala transformation före, under och efter pandemin visar hur utvecklingen av nya digitala erbjudanden både förändrades och stabiliserades inom de sju pingstförsamlingarna. Vissa saker permanentades i den ordinarie verksamheten, medan andra avvecklades när covid-19 pandemin ebbade ut, trots att de hade bidragit till att hantera samhällsutmaningar. Forskningsrapporten visar på motsättningen mellan att utveckla och avveckla digitaliserade erbjudanden även inom ALT. De har organiserat sin ledning och kärnverksamhet genom digitala plattformar, men få av de digitala erbjudandena integrerades enligt forskarrapporten i lokala församlingar. Det gjorde att lärare och verksamhetsledningen vid ALT var tveksamma till att investera i utbildningar inom digitalt pastorsledarskap.

Kan ta hand om unga och utsatta

Joakim och Karin hoppas kunna fortsätta sitt arbete kring civilsamhällets strategiarbete för digital transformation vid andra kriser.

– När gängkriminaliteten eskalerar har idéburna rörelser som pingstkyrkan en betydanderoll för hur samhället med hjälp av digitala lösningar kan ta hand om unga och utsatta innan det är för sent, säger Joakim Netz.

Marcus Ardenfors, pastor och föreståndare för Pingst Jönköping, berättar att det under pandemin blev uppenbart för dem att de behöver anpassa sig till den digitala verkligheten för att upprätthålla en god kontakt och skapa delaktighet inom församlingen.

- Det här forskningsprojektet har varit en värdefull investering i kompetensutvecklingen av vår personal och gett oss frågeställningar och analyser som vi inte hade haft förutsättningar att arbeta fram själva, säger Marcus Ardenfors.

Läs forskningsrapporten "Kyrkans digitala transformation och gränsöverskridande strategiarbete vid samällsutmaningar" här Pdf, 2.4 MB, öppnas i nytt fönster.

Släpp av forskningsrapport på June folkhögskola.

Forskningsrapporten släpptes och presenterades den 6 september på June folkhögskola i Jönköping.

Pingstkyrkan i Jönköping.

Pingstkyrkan i Jönköping.

Fakta

ALT (Akademi för Ledarskap och Teologi) är en ideell förening vars kärnverksamhet består i att bedriva teologisk ledarutbildning på sju folkhögskolor i landet, varav June folkhögskola i Jönköping är en av dem.

Medlemsorganisationer i ALT är Evangeliska frikyrkan, Pingst - fria församlingar i samverkan och Svenska Alliansmissionen.

2024-09-09