Antagning
Här kan du läsa om antagningsstatistik och vad som gäller för reservantagning.
Antagningsstatistik
Genom att titta på tidigare års antagningspoäng kan du få en uppfattning om vad som har krävts för att komma in på din utbildning.
Tänk på att antagningspoängen kan variera från år till år, så det är ingen garanti för vad som krävs framöver. Om du är behörig rekommenderar vi alltid att du söker – chansen att du kommer in finns alltid!
På Universitets- och högskolerådets (UHR) hemsida hittar du den aktuella antagningsstatistiken för den utbildning du är intresserad av: Antagningsstatistik - Universitets- och högskolerådet (UHR)
Antagningsbesked
När det första urvalet är klart får du ditt antagningsbesked på Mina sidor på antagning.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Där ser du om du är antagen, reservplacerad eller struken efter det första urvalet. Om du blivit antagen eller reservplacerad i första urvalet måste du svara för att behålla din plats.
I det andra urvalet prövas du utifrån de svar som du lämnat tidigare. Om du har blivit antagen och vill ha din plats eller vill stå kvar som reserv behöver du inte svara på det andra antagningsbeskedet. Då närvarar du istället vid det obligatoriska uppropet för att behålla din plats.
Mer information skickas till dig som blir antagen enligt de uppgifter du angett när du sökt. Det är viktigt att du ser till att din kontaktinformation på antagning.se är korrekt.
Reservantagning
Reservantagning är aktuellt när en eller flera som blivit antagna till en utbildning tackat nej till sina platser. Utifrån resultatet i urvalet kallas reserver i tur och ordning.
Efter första urval
Om du är reservplacerad efter första urval måste du tacka Ja till din plats om du vill behålla den inför andra urvalet. Du får alltid en bekräftelse från UHR när du tackat ja till din plats.
Efter andra urval
Flertalet utbildningar vid Jönköping University tillämpar överintag. Detta innebär att fler blir antagna vid andra urvalet än planerat antal platser på utbildningen. Det i sin tur innebär att det inte automatiskt uppstår en plats om någon lämnar återbud. Det kan bli så att färre personer än planerat tar sin plats i anspråk vi uppropet. Då tar respektive fackhögskola ett beslut om hur många reserver som ska kallas till respektive program/kurs.
Hur får jag veta om jag får en plats?
Erbjudande om reservplats sker via mail eller telefon. Du kommer endast att få en kort tid på dig att besvara om du vill ha platsen. Studierna behöver starta omgående, antingen för dig eller den som får platsen om du tackar nej.
Det sker ingen reservantagning vid själva uppropet utom då du har blivit kallad till ett reservupprop. Detta får du information om via ett särskilt brev från högskolan.
Hur stor är chansen?
Högskolan får ofta frågan om hur stor chans det är att komma in som reserv. Det är tyvärr helt omöjligt för oss att göra trovärdiga prognoser.
När man kallar reserver utgår man ifrån vilka urvalsgrupper antagna studenter som tackat nej till sina platser kommer från. Högskolan fyller på proportionerligt med reserver från samma urvalsgrupper som de var antagna i. Det kan innebära att man vid reservantagning kommer in trots placering långt ner i en urvalsgrupp om många tackar nej. Samtidigt kan en annan urvalsgrupp i princip stå stilla. Samma reservnummer kan finnas i varje urvalsgrupp. Till exempel, reserv 1 i urvalsgrupp för högskoleprov och reserv 1 för betygsgrupperna BI eller BII.
Det man kan göra som reservplacerad är att avvakta och hålla sig tillgänglig via mail och telefon.
Kontaktuppgifter
Uppgift om telefonnummer, maildress eller adress får vi genom antagningssystemet. Kontrollera att du angett aktuella uppgifter på ditt konto på Antagning.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Högskolan kallar reserver så snart som möjligt efter uppropen. Då bör eventuell reservantagning vara avslutad senast cirka två veckor efter program- eller kursstart.
Kom-ihåg för reserver
- Du ska inte komma på uppropet om du inte har fått en särskild kallelse
- Kontrollera att du har rätt kontaktuppgifter på antagning.se, så att vi kan nå dig om du erbjuds en plats.
- Vi kontaktar dig snarast efter ordinarie upprop så håll koll på telefon och mail.
- Vi kan tyvärr inte svara på hur du ligger till i reservkön. Det beror helt på hur många av de antagna som tar sin plats i anspråk.
Har du frågor kring antagningsprocessen?
Email: antagning@ju.se
Telefon: 036-10 10 50 | tisdag & onsdag, 13.00 - 14.00 | torsdag & fredag - 10.00 - 11.00