För student
Att genomgå VFU ger erfarenheter och praktiska kunskaper inför ditt kommande arbetsliv. Du som student har ett stort ansvar att vara förberedd inför din VFU, det är kursens lärandemål som ligger till grund för bedömning i VFU.
Cirka fyra veckor innan din VFU-period startar får du som student information om din placering. Därefter vidtar kontakt mellan dig som student och din handledare. Det är viktigt att du besvarar all kommunikation via din JU mail som berör VFU.
Din VFU plats
På VFU-platsen finns en sjuksköterska som är din handledare med övergripande ansvar för din VFU. Dock kan du komma att bli handledd av flera sjuksköterskor än din handledare.
Om du inte fått något välkomstbrev/mail (eller telefonkontakt) senast en vecka före VFU-start måste du själv höra av dig till VFU-platsens kontaktperson som du fått till dig via mail. Det handlar om att få information om handledare och schema, samt avtala lämplig tid då du ska komma till VFU-platsen.
Genomförande
Förbered dig inför din VFU genom att gå igenom bedömningsformuläret AssCE och kursens lärandemålen innan du kommer ut på VFU-platsen.
Godkännande av VFU
För godkänt på VFU krävs;
- Närvaro enligt anvisning i aktuellt PM för din VFU.
- Alla aktuella AssCE- faktorer har minst "godkänd måluppfyllelse".
- Genomfört alla obligatoriska moment.
- Samtliga dokument inscannande i lärplattform enligt kursens anvisningar.
Vid icke godkänt betyg på verksamhetsförlagd utbildning (VFU) hänvisas student till att genomföra denna VFU nästa gång kursen ges inom det ordinarie kursutbudet. Som student har du tre chanser att klara din VFU i en specifik kurs. Därefter är du spärrad från programmet (mer om detta i din kursplan).
Mer om bedömning kan du läsa under Bedömning här på VFU-handboken.
Viktigt att tänka på
- För att undvika skador på patienter eller dig själv är det viktigt att du tillämpar lämplig ergonomi och förflyttningsteknik.
- Arbetskläder används enligt riktlinjer på VFU-platsen. Vid VFU inom kommunal verksamhet finns det i de allra flesta fall arbetskläder att låna på VFU-platsen men i undantagsfall kan studenten behöva ta med egna kläder som går att tvätta i 60°C, inom regional vård finns arbetskläder att låna, Basala hygienrutiner gäller för all VFU, se: https://www.vardhandboken.se/vardhygien-infektioner-och-smittspridning/vardhygien/basala-hygienrutiner-och-kladregler/
- Med tanke på patientens säkerhet och hygieniska aspekter ska du inte bära ringar, armband, hängande smycke eller hår samt ha långa naglar.
- Vid specifika vårdinsatser eller händelser kan ytterligare regler för att minska smittspridning finnas, dessa ska även du som student följa.
- Använd inte parfym under VFU.
- Använd namnskylt som anger att du är student vid Hälsohögskolan samt i vilken termin du studerar.
- Vi rekommenderar skor med hel tå.
- Vid användning av huvudduk ska egen huvudduk användas och tvättas av studenten själv i 60 grader.
Närvaro
Se även information via PM som hör till kurs och VFU vilken närvarotid som gäller. Verksamheten kommer att förbereda ett schema och skicka detta till studentens JU mail inför VFU start. Som student kommer ni att följa er handledares schema och det kan förekomma både dagsturer, kvällsturer samt helgpass.
Under varje arbetspass ska rast läggas in efter max fem arbetstimmar och uttag av ledig dag ska göras efter max fem arbetsdagar i sträck. Arbetstidslagen ska efterföljas vad gäller antalet arbetspass i rad samt arbetad tid och uttag av raster under varje arbetspass
Närvarorapport som skrivs under VFU scannas och lämnas in på lärplattformen av dig som student efter avslutad VFU.
Frånvaro
Vid eventuell frånvaro under VFU, kontakta alltid handledare och kursansluten kontaktlärare som är knuten till verksamheten. Komplettering av timmar i VFU som saknas för godkänd VFU, sker i överenskommelse med handledare. Saknas tid för godkänd VFU kontaktar studenten studievägledare (SYV) och kursansvarig för att kunna påbörja planering för eventuell ny VFU om så är bedömt.
Vid problem under VFU-perioden ta kontakt med handledare och kursansluten kontaktlärare i första hand. Kontakt kan även ske via mail till: vfu.ssk@ju.se
Om något händer
Alla studenter vid Jönköping University (JU) omfattas av en personskadeförsäkring som även gäller i samband med VFU. Om en skada skulle uppstå under VFU (exempelvis en stick- eller skärskada) ska detta anmälas. Du ska då både göra en skadeanmälan och följa de lokala riktlinjer som finns på just din placering och som gäller både för personal och student. Du kan läsa mer på Vårdhandboken och RJLs hemsida.
- Skadeanmälan skickas via JU's web med info om studentförsäkringarna
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- Anmäl enligt lokal rutin på din placering och ta del av information på Vårdhandboken
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Du kan även läsa mer via länken: https://folkhalsaochsjukvard.rjl.se/
Tillgång till olika datasystem
Eftersom det är olika huvudmän som ansvarar för studenternas VFU (Region Jönköpings Län och dess 13 kommuner) är förutsättningarna lite olika vad gäller möjlighet att dokumentera och läsa i patienternas journaler. Målet är att alla studenter ska ha ett inlogg till de datasystem som används, dock kan undantag finnas för enskilda kurser.
Regionens verksamheter (Ryhov, Höglandssjukhuset Eksjö, Värnamo sjukhus samt vårdcentraler) har en rutin gällande reservkort, vilket innebär att de studenter som gör återkommande VFU inom regionen ska återanvända kortet under hela sin studietid. Vänligen läs följande dokument: Reservkortshantering för student.pdf Pdf, 402.3 kB, öppnas i nytt fönster.
GDPR
I samband med din VFU behöver du som student få möjlighet att dokumentera och ta del av journaler. För att ge dig denna möjlighet måste verksamheten få ta del av ditt personnummer. Lärosätet kan inte förmedla denna information utan du som student är bärare av denna information. Det innebär att student med skyddad identitet måste i god tid inför VFU informera Team VFU om möjligheten till inlogg i verksamheten. I det första utskicket från din VFU-plats anges vart du ska skicka denna information. Gör detta direkt när du får mailet så att du, så snart din VFU börjar, kan börja dokumentera. Det är även viktigt att du skickar dessa uppgifter på det sätt som anges i mailet.
Resor och boende under VFU
Resor inom Region Jönköpings län förekomma. Då det inte finns något avtal med kommunerna om ersättning för resor eller boende, ansvarar studenten själv för eventuella kostnader för exempelvis busskort eller tillfälligt boende.
Regionen erbjuder, i egen regi, boende eller busskort om du har mer än 60 minuter enkel resväg frånLärosätet till din placering inom område Höglandet eller GGVV. Vid placering inom område Jönköping finns ingen möjlighet till boende. Detta gäller placeringar inom primärvård, barnhälsovård eller slutenvård. Det betalas inte ut ersättning för bensinkostnader. Via länken här kommer du vidare till regionens sida med kontaktuppgifter för dig som är student vid JU med placering inom område Höglandet eller GGVV Boende och resor via Regionen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Det går även att ansöka om merkostnadslån från CSN då du själv behöver bekosta busskort eller boende vid VFU-placering Merkostnadslån hos CSN.
Moment under VFU se PM i respektive kurs
Lärandeplan
Lärandeplanen är ett verktyg för att kommunicera med handledaren och ska användas som underlag för återkoppling, utvärdering men ska även skapa stimulans för lärandet och förståelse för lärandemålen för VFU, vilket ökar Ditt ansvarstagande för lärandet under VFU.
Har du tidigare haft problem med måluppfyllelse under VFU eller blivit underkänd på VFU är det viktigt att du skriver fram detta och beskriver dina strategier för att undvika att detta upprepas. Detta för att din handledare ska kunna stötta dig i din strävan efter måluppfyllelse för VFU.
Aktiviteter under VFU
Syftet med aktiviteterna är att strukturera studentens lärande under VFU och att hjälpa studenten att nå kursens lärandemål. Du som student är ansvarig för att aktiviteterna görs under din VFU. Det är obligatoriskt att genomföra samtliga aktiviteter under VFU-perioden, du och din parstudent väljer själva i vilken ordning ni gör dem.
Reflektion under VFU
Reflektion sker kontinuerligt med din parstudent, handledare eller annan personal på din VFU-plats.
Sekretess
Gör dig väl förtrogen med Patientsäkerhetslagen (2010:659) samt Offentlighets- och sekretesslagen (2009:400). Syftet med lagarna är att skydda människor mot att deras personliga integritet kränks. Under VFU kommer du i kontakt med känsliga personuppgifter och det är din skyldighet att vara väl förtrogen med vad dina juridiska skyldigheter är gällande sekretess och patientsäkerhetslagen. Redan under din första termin på sjuksköterskeutbildningen signerar du ditt första sekretessavtal.
Bedömning under VFU se PM
Utvärdera din VFU
Har du gjort din VFU hos Region Jönköpings län kan du göra en utvärdering av din upplevelse av VFUn, så får de möjlighet att förbättra VFUn för kommande studenter.
Läs mer och gör utvärderingen här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Generella dokument för all VFU
Lärandeplanen ska alltid mailas som bifogad fil, inte som delad länk via JU.