En workshop finansierad av Riksbankens jubileumsfond Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Initiation Grant och Högskolan för lärande och kommunikation vid Jönköping University.

A dog by the water

Foto: Annette Hill

Plats: Gamla Rådhuset Jönköping

Datum: 16-17 januari 2025

Anmälan: e-post Otto Hedenmo (otto.hedenmo@ju.se) senast den 9 januari 2025. Antalet platser är begränsat så vänligen anmäl dig i god tid, tack.

Sammanfattning

Workshopen "Eco Media Footprints" samlar internationella forskare som arbetar inom området eco media footprints, en ny vetenskaplig forskningsinriktning om miljömässiga fotavtryck av informations- och kommunikationsteknik (IKT), inklusive koldioxidavtryck av data- och energianvändning, digitala enheter och infrastrukturer och hållbara lösningar för att mildra skador på miljön.

Den 16-17 januari 2025 anordnas en tvådagars internationell workshop med inbjudna forskare i en kombination av tematiska paneler och interaktiva workshops som behandlar pågående arbete på temat miljömässiga fotavtryck i media. Workshopen utforskar analytiska och empiriska verktyg för att starta om forskning för hållbara medier.

En rad internationella forskare inom medie- och kommunikationsvetenskap, kulturstudier, genus, vetenskap och teknik kommer att dela med sig av pågående akademiskt arbete till en publik bestående av doktorander, forskare i början av karriären och seniora forskare, med målet att generera akademiska publikationer om framtidsvägarna för ekologiska mediefotavtryck och hållbar digitalisering.

Foto: Adhyani Wirajuda

Huvudsyftet med projektet "Eco Media Footprints: an ecological reboot for digital media" är att sammanföra internationella forskare som arbetar inom området eco media footprints, en ny vetenskaplig forskningsinriktning om ekologiska fotavtryck av informations- och kommunikationsteknik (IKT), inklusive koldioxidavtryck av data- och energianvändning, digitala enheter och infrastrukturer och hållbara lösningar för att mildra skador på miljön.

Workshopen syftar till att:

  1. Etablera nya tankebanor för ekomedias fotavtryck;
  1. Kritiskt analysera metoder, koncept och empiriska data för forskning om ekomediala fotavtryck inom sammanlänkade områden som ekomediala studier, kulturstudier, studier av kritisk infrastruktur samt vetenskaps- och teknikstudier.

De förväntade resultaten av workshopen inkluderar upprättandet av ett akademiskt nätverk och en vetenskaplig publikation i form av en specialutgåva av en internationell vetenskaplig tidskrift (t.ex. Media+Environment, Media, Culture and Society). Dessa konkreta resultat kommer att

  1. Skapa ett internationellt nätverk av forskare om ekomedias fotavtryck med ytterligare finansieringsplaner för att fortsätta ett sådant nätverk inom vetenskapliga områden (t.ex. MSCA Staff Exchange);
  2. Skapa kunskapsutbyte mellan etablerade och nya internationella forskare som arbetar med ekomediala fotavtryck inom olika studieområden.

Streaming (innehåll som levereras till digitala enheter via internet) står för 80 procent av internettrafiken globalt och beräknas bidra till 1 procent av utsläppen av växthusgaser (The Shift Project 2019). Med expansionen av streaming, artificiell intelligens (AI) och sakernas internet (IoT) förutspår vissa ingenjörer att informations- och kommunikationsteknik (ICT) kommer att utgöra 14% av den globala elförbrukningen 2030 (Andrae 2020, Marks et al 2021).

Projektet främjar internationell vetenskaplig kunskap om hållbarheten hos infrastrukturer och enheter för digitala medier i samband med ett växande utbud av data- och energiintensiva applikationer (AI, IoT). IKT:s hållbarhet är kopplad till den oro som Europeiska unionen har uttryckt för det miljömässiga fotavtrycket från det "digitala decenniet" på 2020-talet (EU N/A, Energimyndigheten 2023a).

Forskare och ingenjörer har konstaterat och debatterat den intensiva och skadliga inverkan på miljön som den höga energianvändningen för strömmande medier har (t.ex. Marks et al 2021, Lopez et al 2024). I synnerhet efterlyser forskare inom ekomediestudier en "ekologisk omstart" (se Cubitt 2005, Lopez et al 2024) som kan driva forskning om kulturella och medierade representationer av förkolningen av strömmande medier och IKT, människors erfarenheter och politiska kamp för hållbar digitalisering.

Det här projektet främjar forskning om ekologiska mediefotavtryck som ett svar på en ekologisk omstart för digitala medier. Forskning om ekologiska mediefotavtryck är ett sätt att erkänna relationerna mellan infrastrukturer, enheter och design, medborgarnas upplevelser och miljömässig hållbarhet (Walker 2024, Starosielski, Vaughan, Pasek & Silcox, 2024). I synnerhet analyserar denna typ av forskning kritiskt de materiella villkoren för uppkopplade infrastrukturer för data- och energianvändning och differentierade resurser för lokala, nationella och globala strömmande medier som behöver resurser från det globala nord och syd, t.ex. avfall, arbetskraft och mineraler.

Projektet bygger vidare på Marks (2024) och Pasek et al (2023) arbete med att minska koldioxidutsläppen från strömmande medier och IKT. Ett centralt tema är att dekonstruera data- och energicenters industriella logik, t.ex. enhetliga visioner av datacenter och förnybar energi som smidiga moderna strukturer i vidsträckta, vilda nordliga territorier utan mänsklig närvaro (Johnson 2019, Taylor 2019, Willim 2024); berättelser om data- och energiinfrastrukturer som energieffektiva (Upham et al 2023); och branschledda kampanjer om fördelarna med datacenter i Europa (Mayer & Velkova 2023). Genom att dekonstruera dominerande berättelser som främst gynnar industrin och affärsintressenter skapar projektet kopplingar mellan ekomediestudier och studier av kritisk infrastruktur för att ta itu med de socioekologiska konsekvenserna av koldioxidutsläpp från IKT.

Ett annat centralt tema är att tillämpa en kulturell lins i teori och praktik på ekomedias fotavtryck. Till exempel är Willims arbete om vardaglig digitalisering (2024) och Larkins (2017) arbete om kulturella former som infrastrukturer tar användbart för att empiriskt undersöka det kulturella arbetet med data- och energiinfrastrukturer och strömmande medieupplevelser i samband med miljöfrågor. Genom att tillämpa en kulturell lins av teori och praktik på forskning om infrastrukturer, enheter och människors upplevelser tar projektet upp kontingensen av ekomedias fotavtryck och sociokulturella faktorer som formar och avgränsar hållbar digitalisering.

Day One Thursday 16 January

9.30-11.30 Panel 1 Infrastructures

Chair Prof Göran Bolin

Speaker Presentations Dr Julia Velkova, Dr Katherine Harrison, Dr Robert Willim

11.30 Coffee and discussion

Lunch

13.00-14.30 Workshop 1 Media, Data and Energy Relations Roundtable

Chair Dr Julia Velkova

14.30 Coffee

15.00-17.00 Panel 2 Eco Media Footprints

Chair Prof Annette Hill

Speaker Presentation Prof Laura Marks

Zoom for Canadian friends
https://ju-se.zoom.us/j/62926170189?pwd=8e38Cn6lKP64CUJiJhlCuPSgT9rSIb.1

Meeting ID: 629 2617 0189
Passcode: 265292

18.30-20.30 Dinner

 

Day Two Friday 17 January

9.00-10.30 Panel 3 Carbonisation of Streaming Media

Chair Prof Annette Hill

Speaker Presentations Dr Susanne Almgren, Dr Yuliya Lakew, Dr Otto Hedenmo

10.30 Coffee

11.00-12.00 Workshop 2 (Un)Sustainable Streaming Roundtable

Chair Prof Renira Gambarato

Lunch

13.00-14.30 Panel 4 Developing Eco Media Footprints

Chair Dr Robert Willim

Speaker Presentations Prof Göran Bolin, Prof Annette Hill

14.30 Coffee

15.00-16.30 Workshop 3 Funding and Publishing Roundtable

Chair Prof Annette Hill

Zoom for Canadian friends

https://ju-se.zoom.us/j/68480083023?pwd=yDXaQOAheZgCECXtzPabjescBszihj.1

Meeting ID: 684 8008 3023
Passcode: 876705

18.30-20.30 Dinner

Susanne Almgren Lektor Jönköping University fokuserar på metoder för hållbar digitalisering.

Göran Bolin Professor Södertörns högskola fokuserar på digitala generationer.

Renira Gambarato Professor Jönköping University fokuserar på transmediastudier.

Yuliya Lakew Lektor Jönköping University fokuserar på hållbar kommunikation.

Katherine Harrison Docent Linköpings universitet fokuserar på etik och AI, genus, känslor och IKT.

Otto Hedenmo Doktorand Jönköping University fokuserar på hållbar ICT och samhälle.

Laura Marks Professor University of fokuserar på karbonisering av streaming och små filmedier.

Julia Velkova Docent Linköpings universitet fokuserar på kritisk infrastruktur.

Robert Willim Docent Lunds universitet fokuserar på vardaglig digitalisering.

Resa med tåg: ta SJ-tåget till Göteborg eller Nässjö, beroende på din resväg, och ta sedan lokaltåget till Jönköping. För att boka ditt tåg, gå till https://www.sj.se/

Resa med buss: ta Flixbus eller Vybuss till Jönköping Resecentrum. För att boka buss gå till https://www.flixbus.se/ eller https://www.vybus4you.se

Resa med flyg: Göteborg Landvetter Airport är huvudflygplatsen, med regelbundna buss- och tågförbindelser till Jönköping (t.ex. går Vybuss tio gånger per dag direkt från flygplatsen till Jönköping Resecentrum). Linköping City Airport har en reguljär flygbuss med KLM, via Schiphol Amsterdam. VyBuss och Flixbus går från Linköpings centralstation till Jönköping Resecentrum.

Gamla Rådhuset är den huvudsakliga platsen för Eco Media Footprints workshop. Det ligger på Hovrättstorget, ett vackert torg mitt i staden. Gamla Rådhuset har ett kafé på bottenvåningen och på första våningen ligger workshoplokalen för huvudpaneler och rundabordssamtal.

Lokalen ligger tio minuters promenad från Jönköping Resecentrum. Om du kommer ut från tåg- och busstationen, gå till höger till en central gågata, och det är en kort promenad till torget där hotellet ligger.

Vänligen informera oss om eventuella allergier (e-post Otto Hedenmo , otto.hedenmo@ju.se)

Under de två dagarna serveras catering, inklusive te, kaffe och kalla drycker, ett förmiddagsfika, en överdådig lunch, ett eftermiddagsfika och kvällsmål.

Logga Riksbankens jubileumsfond