Utsidan av högskolebiblioteket

Välkommen till JMW-salen på högskolebiblioteket.

Välkommen att kostnadsfritt ta del av spännande och samhällsnyttig forskning som pågår på Jönköping University (JU). Alla intresserade och nyfikna ges möjlighet att medverka när forskarna, tillsammans med publiken, samtalar kring sina ämnen. Varmt välkommen.

Alla som är intresserade är välkomna till JU LIVE som är kostnadsfritt. Du bjuds på fika när du kommer så anmäl dig gärna så vi kan uppskatta fikat.

Tid och plats

Alla föreläsningar hålls i JMW-salen på högskolebiblioteket klockan 16.

  • Helena Taubner

    30 januari: Vem är jag om jag förlorar mitt språk?

    Helena Taubner, lektor i specialpedagogik, Högskolan för lärande och kommunikation vid Jönköping University
    Visa mer

    Vi skapar våra identiteter genom att kommunicera med varandra. När vi sätter ord på våra relationer och erfarenheter, yrken och kompetenser, styrkor och svagheter berättar vi samtidigt vilka vi är. Så vad händer när en persons ordförråd hastigt försvinner till följd av en hjärnskada? Är hen samma person som innan skadan eller inte?

    Helena Taubner är lektor i specialpedagogik vid Högskolan för lärande och kommunikation och hon har forskat om självberättelser hos personer med afasi. Under föreläsningen ger hon olika exempel på de identitetsdilemman som kan uppstå när man från en dag till en annan förlorar stora delar av sitt språk.

  • Måns Svensson

    27 februari: Teknik och social förändring: vad händer med vårt rättssamhälle?

    Måns Svensson, Rektor vid Jönköping University
    Visa mer

    Varför känns dagens samhälle främmande för så många? Teknikens framsteg förändrar inte bara våra normer utan skapar också spänningar. Media rapporterar om ökande problem med gängkriminalitet, förtroendevalda hoppar av sina uppdrag på grund av hot och hat, och journalister självcensurerar för att undvika påhopp.

    Måns Svensson utforskar orsakerna bakom motsättningar och konflikter i samhället när tekniska innovationer skapar nya förutsättningar för det demokratiska rättssamhället.

  • Maria Hedblom

    27 mars: Artificiell intelligens: Nobelpris, ”fake news” och framtidens science fiction

    Maria Hedblom, universitetslektor Datavetenskap, Tekniska högskolan vid Jönköping University
    Visa mer

    Få ämnen har på så kort tid fått så mycket uppmärksamhet som artificiell intelligens (AI). Två av förra årets Nobelprisvinnare hyllade tekniska AI-genombrott och den senaste utvecklingen har gjort ett komplext forskningsområde tillgängligt för allmänheten. Som konsekvens fylls sociala medier med AI-genererat innehåll och det blir allt svårare att sära på fiktion och verklighet. Men vad är egentligen AI och vad kan vi vänta oss härnäst?

    Maria Hedblom är lektor inom AI med en bakgrund i teoretisk datavetenskap och kognitionsvetenskap. Hon forskar inom områden som kognitiva modeller för autonoma agenter, intelligenta system och artificiell kreativitet.

  • Kajsa Haag

    24 april: Skapar synlig konsumtion bättre konsumenter?

    Ulf Aagerup, universitetslektor, docent, Jönköping International Business School vid Jönköping University.
    Visa mer

    Övervakning påverkar beteenden, vilket fartkameror visar. Men gäller det även konsumentbeteenden? Gör vi bättre val om vi tror att andra ser oss? Går vi ned mer i vikt om sociala medier följer vår bantning? Köper vi mer ekologiskt om våra val syns?

    Ulf Aagerup forskar på hur människors önskan att framstå i positiv dager påverkar deras konsumtion på både positiva och negativa sätt.

Vill du ha ett påminnelsemejl på måndagen innan en föreläsning - anmäl det till julive@ju.se

JU LIVE är ett samarrangemang mellan Folkuniversitetet  Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.och Jönköping University.

Folkuniversitetets och JU:s logga