Här blommade kärleken 2021

2022-02-14

Måndagen den 14 februari är det dags igen - Alla hjärtans dag! Det är kärlekens dag, dagen då vi kan ge vår partner presenter, dagen då blommor delas ut och dagen då många passar på att fria.

Men i sann geografisk anda måste vi ställa frågan - var blommade kärleken allra mest under 2021?

För att besvara den har jag letat lite på SCB:s hemsida och hittat antalet giftermål och antalet skilsmässor i varje kommun under 2021 - den perfekta kärlekskvoten: antalet giftermål på varje skilsmässa. Kartan nedan visar variationen:

Karta

I de allra flesta kommuner var det fler som gifte sig än som skilde sig under 2021. Endast i tio kommuner var relationen den motsatta och fler skilde sig än vad de gifte sig. Skillnaderna mellan kommunerna är ganska stora och sträcker sig från låga 0,73 till hela 5,50.

De kommuner där man gifte sig mycket mer än vad man skilde sig ser vi i tabellen nedan:

Topp

Den kommun där kärleken tycks ha flödat allra mest under det gångna året är Bjurholm. För varje skilsmässa i denna kommun var det över fem nya giftermål. I Laxå var det 4,4 gånger fler giftermål än skilsmässor, följt av Storuman (4,25 gånger fler) och Övertorneå (4 gånger fler). Det är främst mindre kommuner som dyker upp på denna topp 10-lista men även Solna har letat sig in med 2,75 gånger fler giftermål än skilsmässor.

Vilka kommuner hade då det motsatta mönstret? Listan nedan visar det:

Botten

Allra lägst var kvoten i Gnesta där man bara hann med 0,733 giftemål för varje skilsmässa. Även i Dorotea, Orsa och Dals-Ed var det färre än 0,9 giftermål för varje skilsmässa. Salem, Ånge, Lomma, Bengtsfors, Olofström och Sollefteå rundar av listan.

Finns det då några generella mönster där kvoten är som högst respektive lägst? För att svara på det har jag kört en korrelationsanalys som testar sambandet mellan två variabler. Det är viktigt att poängtera att analysen inte på något sätt visar på ett orsakssamband utan bara ser i vilken utsträckning två variabler samvarierar.

Resultatet visar att i princip ingenting är signifikant: varken inkomst, genomsnittlig ålder i kommunen, utbildningsnivåer, inkomstfördelning, andelen med utrikes född bakgrund - allt är insignifikant. Den enda svaga signifikans jag hittar är för befolkningsstorlek och befolkningstäthet. Den visar på en något högre grad av giftermål i relation till skilsmässor i kommuner där det bor färre individer och där befolkningstätheten är lägre.

Innebär detta att de kommuner som finns på bottenlistan ska känna sig nedslagna? Nej snarare tvärt om! Tänk vad många som nu finns tillgängliga för nya giftermål och därmed också underlag för att komma igen i nästa års topplista.

Charlotta Mellander

Professor i nationalekonomi; forskar om regional utveckling, städer och kreativitet, gillar städer i alla former.

Visa alla mina bloggposter

Detta är en bloggtext. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Jönköping University.