Professor i nationalekonomi; forskar om regional utveckling, städer och kreativitet, gillar städer i alla former.
Vetenskapsfestivalen 2020
I veckan som gick hade jag förmånen att få delta i en panel under invigningen av Vetenskapsfestivalen 2020 – en festival som funnits sedan 1997 och som har till syfte att förmedla vetenskap på ett mer lättillgängligt sätt. Festivalen brukar i vanliga fall vara på plats i Göteborg men i år är ju inget som vanligt. Därför streamades hela festivalen online istället och mängder med intressant forskning gjordes därmed kanske ännu mer lättillängligt än vanligt.
Under invigningen var huvudtalaren Geoffrey West som tidigare var den som ledde Santa Fe-institutet – ett institut som blandar ämnen som fysik och biologi med olika former av social sciences, där urban science är en del. De använder helt enkelt sig av en rad olika discipliner för att bättre förstå stora komplexa system. Geoffrey West har också skrivit, den till svenska översatta, boken Skala Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.som visar på hur regelbundna saker är i vår natur och så även i våra städer. Den visar på potentialen i städerna men visar också med riskerna. Hans TED-talk Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. har haft över 1,5 miljoner visningar och det han berättar om borde lyssnas på av alla som tycker att regional utveckling är av intresse.
Jag tänkte dock ta tillfället i akt att dela öppningen av Vetenskapsfestivalen här via bloggen. Efter en kortare inledning av arrangörerna kommer ger West en oerhört bra presentation där han berör varför städer överlever medan företag (och vi själva) alltid dör. Det följs av en panel där jag och Robin Teigland diskuterar en del av de frågor som berörs.
Håll till godo!
Detta är en bloggtext. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Jönköping University.