Kom med hela laget till 250 möjligheter.

2016-02-22

Den 7 till 8 september arrangerar vi konferensen 250 möjligheter Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. igen. Detta är konferensen som vänder sig till den mindre kommunen med helt andra utmaningar än stora städer som Stockholm, Göteborg och Malmö. Startskottet för konferensen kom i januari 2014. Jag hade precis upplevt en mediastorm relaterat till min bloggpost Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. om ungas flykt till staden som visade på hur 250 av 290 kommuner tappade unga över tiden. Och det var inte bara media som uppmärksammade siffrorna. Mängder med lokala beslutsfattare hörde av sig och undrade om det fanns något mer de kunde ta del av och lära sig från. Suget efter kunskap var enormt och det stod klart för mig att antalet plattformar för den här kategorin kommuner var mycket begränsat. Själv hade jag besökt en stor mängd konferenser om stadsutveckling genom åren, men fokuset låg i väldigt hög grad på expansiva kommuner som växte kraftigt och den typen av utmaningar som de står inför. I en sådan kontext kan det vara tufft att som mindre kommun förklara att dessa frågeställningar ofta är irrelevanta för man vill ju inte vara den enda kommunen som inte är expansiv och växer.


alt

Men dessa kommuner är långt ifrån ensamma. En mycket stor del av Sveriges kommuner har i princip stått stilla befolkningsmässigt eller till och med krympt under de senaste decennierna. Och i takt med att så sker så blir det allt svårare att upprätthålla den goda offentliga service som vi förväntar oss – oavsett var vi bor. Tillsammans med goda kollegor och lika goda externa samarbetspartners, som också gick in som finansiärer i konferensen, bestämde vi oss för att skapa en plattform där de små kommunernas utmaningar tas på allvar och där deras utmaningar står i fokus. Det skulle vara en plattform där de bästa akademiska föreläsarna på området kommer in och delar med sig av sina kunskaper och där goda exempel från olika platser runt om i landet berättar om hur just de gjort. Med all säkerhet finns det fler platser som skulle kunna göra liknande saker. Vi har lyft upp exempel på goda samarbeten mellan oväntade parter och vi har visat på vikten av att behandla sina eldsjälar väl.

Under två år har vi kört i september. Första året kom cirka 250 deltagare från 60 olika platser runt om i landet. Året efter kom nästan 300 från 65 olika platser. Och vi vill ha hit ännu fler. Allra helst vill vi att man kommer med ett helt lag: politiker, tjänstemän, näringsliv, fastighetsägare och alla andra nyckelaktörer från platsen som gör att man når upp till en kritisk massa som kan göra skillnad när man kommer hem igen efter konferensen.

Och vi vill höra om era erfarenheter. Parallellt med konferensen har vi bloggen  Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.som är en fantastisk kunskapsbank för mindre platser att hämta sin inspiration från. Kanske vill även du vara med och dela med dig av saker som händer på din plats här?

Vi vill vara med och skapa bättre förutsättningar för alla platser i en tid av urbanisering. Vår förutsättning är inte att vända urbaniseringen, utan att faktiskt hjälpa till att öka kunskapen kring det som sker för att mindre platser skall kunna ta fram bättre och mer effektiva utvecklingsstrategier för att fortsätta att vara en mycket bra plats att bo på också i framtiden.

Så håll den 7-8 september i kalendern så hoppas jag att vi ses i Jönköping då!

Charlotta Mellander

Professor i nationalekonomi; forskar om regional utveckling, städer och kreativitet, gillar städer i alla former.

Visa alla mina bloggposter

Detta är en bloggtext. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Jönköping University.