Professor i nationalekonomi; forskar om regional utveckling, städer och kreativitet, gillar städer i alla former.
Heavy Metal around the world
Under decennier har hårdrock och andra relaterade genres varit en musik som utmanat etablissemanget. Ozzy Osbornes tuggande på fladdermöss, W.A.S.P.s kastande av kött på publiken och Alice Coopers ormar och giljotiner och mycket mer har chockerat den äldre generationen och fått dem att ropa på förbud. Samtidigt har genren älskats av framförallt en yngre generation.
För ett par år sedan presenterade Amazing Maps Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.en karta (nedan) över antalet heavy metal-band världen över. Siffrorna kom från webben: metalarchives.com Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., men hade anpassats till per capita värden. I förra veckan var det en rad sociala medier som presenterade kartan igen och den fick stor uppmärksamhet och jag passade på att göra en analys av siffrorna tillsammans med min kollega Richard Florida.
Kartan illustrerar tydligt hur Skandinavien har en väsentligt högre koncentration av heavy metal-band per capita, jämfört med resten av världens länder. Norge, Sverige och Finland har 26,9, 37,1 respektive 53 heavy metal-band per 100 000 invånare, väsentligt högre siffror än exempelvis USA och Storbritannien (5 band per capita vardera) och Australien (6 band per capita).
Givet att musikgenren alltid utmanat och varit provokativ är det intressant att titta om dessa siffror kan relateras till andra nationella socio-ekonomiska strukturer. Vid en korrelationsanalys hittar vi att heavy metal-band per capita är starkt relaterat till andelen högutbildade (.677), andelen kreativa klassen (.655), F.N.s index över ”Human Development” (.798), tolerans mot homosexuella (.647) och vårt eget Global Creativity Index (.705). Länder med fler heavy metal-band per capita låg också bättre till på en rad globala jämställdhetsindex (.616 med Gender Equity Index, .729 med Gender Empowerment Measure och .746 med Gender Inequality Index). Samma länder hade också fler forskare per capita (.543), bättre tillgång till Internet (.620) och var lyckligare (.599).
Det finns helt enkelt en stark korrelation mellan heavy metal-band per capita och BNP per capita (.754) precis som scatterplot:en nedan visar:
Man skall komma ihåg att en korrelation aldrig visar på ett orsakssamband, men faktum är att länder med högre andel heavy metal-band per capita sannolikt är mer ekonomiskt välmående länder och mer öppna och toleranta. Så kanske är en högre andel heavy metal-band något den äldre generationen bör lyfta fram med stolthet snarare än att förfasa sig över?
Detta är en bloggtext. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Jönköping University.