Malin Stensson
Forskningsgrupper
Nämnder, råd m.m.
Malin Stenssons forskningsområde är framförallt om oral hälsa hos barn och ungdomar med följande frågeställningar:
-Hur påverkas barn och ungdomars orala hälsa av astmasjukdom
- Kan "goda bakterier"(probiotika) påverka den orala hälsan hos barn och förhindra karies?
- Hur kan vi identifiera risk och friskmarkörer för kariessjukdom?
-Får ungdomar med Downs Syndrom den tandvård de har rätt till?
Oral Hälsa hos barn och ungdomar med astma
Malin Stenssons studier baseras på kliniska undersökningar av barn, ungdomar och unga vuxna i åldersgrupperna 3,6,12-16 och 18-24 år med och utan astma.
Störst skilland i oral hälsa återfinns i åldersgruppen 12-16 år där endast en av tjugo ungdomar var kariesfria i astmagruppen jämfört med 13 av 20 i kontrollgruppen.
Förklaringarna till att barn och ungdomar med astma har fler kariesskador är att barn med astma uppger att de munandas mer, är torra i munnen och dricker därför mer söta drycker än friska individer. En annan bidragande orsak som kan påverka kariesutvecklingen är en nedsatt salivsekretion hos individer med astma. Det finns ytterligare faktorer som skulle kunna bidra till en sämre oral hälsa och som behöver studeras, en av dessa är läkemedels effekt på saliv. Sammanfattningsvis understryker Malin Stenssons studier om astma och oral hälsa vikten av ett tidigt omhändertagande och att utveckla samarbete mellan hälso-sjukvård och tandvårdsorganisationen.
Probiotiska bakteriers påverkan på barns orala hälsa
Forskningstudier visar att tillskott av goda (probiotiska) bakterier under det första levnadsåret minskar kariesförekomst hos barn. Detta styrks av Malin Stensson och medarbetares forskning från 2014, där barn som under första levnadsåret hade erhållit en daglig dos av mjölksyrabakterier (laktobacillus reuteri) eller placebolösning. När barnen var 9 år undersöktes deras orala hälsa och resultatet visade att majoriteten av barnen (82%) som fått bakterietillskott var kariesfria, jämfört med 58% i placebogruppen.
En bidragande förklaring till den lägre kariesförekomsten skulle kunna vara en förändrad och mer gynnsam oral mikroflora hos barn som fått tillskott av probiotiska bakterier, verkningsmekanismen om hur de probiotiska bakterierna påvekrar den orala mikrofloran är dock relativt outforskad.
Det är heller inte känt om tidpunkten för administrationen kan påverka mikroflorans utveckling. Utifrån denna utgångspunkt kommer Malin Stensson och medarbetare från Linköpings universitet och University of Valencia, Spanien i projektet "The long-term effect of administration of Lactobacillus reuteri and/or Omega-3 fatty acids on salivary microbiota, cariesprevalence and gingival inflammation in young children" studera den orala mikrofloran hos barn realterat till den orala hälsan. Om tillskott av Lactobacillus reuteri och /eller omega-3-fettsyror under det första levandsåret har en positiv inverkan på hälsan är det av stor betydelse och kommer att bidra till fördelar både för individen, riskgrupper och ur ett samhällsekonomiskt perspektiv.
Ett viktigt forskningsområde är riskidentifiering vilket bör ske så tidigt som möjligt för att kunna förebygga orala sjukdomar som tex karies. Malin Stensson arbetar med ett projekt där identifiering av biomarkörer i saliv studeras i syfte att främja oral hälsa. Forskargruppen är internationell och innefattar forskare från Valencia, Spanien, Malmö universitet, Linköping universitet och Folktandvården i Region Jönköping och Skåne.
Andra forskningsområden som Malin Stensson arbetar med är stöd för barn inom tandvård och hälsosjukvård. Där ingår två projekt med följande syften:
- att undersöka om ungdomar med Downs syndrom erhåller den tandvård de har rätt till, med särskilt fokus på ortodonti (tandreglering) samt vilka strukturella och individuella faktorer som påverkar.
- att utveckla användning av bildstöd för att främja kommunikation mellan vårdpersonal och barn inom hälso-sjukvård.