Sömnbrist hos unga är ett växande problem

Höstterminens upplaga av föreläsningsserien JU LIVE fortsätter och föreläsare denna gång var Malin Jakobsson, universitetslektor på Hälsohögskolan vid Jönköping University (JU). Malin berättade om sin forskning som främst fokuserar på sömn i relation till ungdomars hälsa.

Malin Jakobsson föreläser på högskolebibloteket.

Malin Jakobsson var näst på tur att föreläsa på JU LIVE.

Titeln på eftermiddagsföreläsningen var ”Sömnbrist hos unga: Ett växande problem” och Malin började med att berättade allmänt om vikten av en god sömn för människan och vad som händer när vi inte får det. Hon listade sex bidragande faktorer till sömnsvårigheter bland barn och ungdomar som hon har kommit fram till i sin forskning, genom enkäter, dialoger och intervjuer.

”Fångade av omständigheter”

Sociala medier, vänner, familj, normer, skola och kroppens utveckling är saker som ungdomar har uppgett som anledningar till att de upplever sömnsvårigheter. Tonåren är inte en lätt period i livet, man vill veta vem man är, vem men förväntas att vara, vem man borde vara och vem man kommer att bli.

Malin berättar att i hennes forskning har barn och ungdomar uttryckt att det finns en saknad av involverade föräldrar som intresserar sig för deras sömnproblem. Det behövs personliga, inte generella råd för att barn och ungdomar ska få möjlighet att prata och förklara sina sömnsvårigheter. Att ha en trygghet hemma när man ska sova kan också vara avgörande, som ett trivsamt sovrum eller en nallebjörn. I vissa fall kan det vara så enkelt som att man måste lära sig hantera tystnaden, då vardagen kan vara fartfylld och högljudd.

Forskningsprojektet Senare skolstart

Malin berättade även om sitt senaste forskningsprojekt, Senare skolstart, som innebär att högstadieelever i Borås och Vaxholm börjar skolan klockan nio i stället för åtta på morgonen. Projektet har genomförts tidigare på internationell nivå och visat på positiva resultat i form av förbättrad psykisk hälsa, mående och skolprestationer.

Studien genomförs med hjälp av enkäter och djupstudier under hela läsåret. För att säkerställa jämförbara resultat fungerar en annan skola i Borås som en kontrollskola, där eleverna börjar som vanligt vid klockan åtta på morgonen.

Föreläsning på högskolebibloteket

Det var en engagerad och uppmärksam publik som både lyssnade och ställde frågor under torsdagseftermiddagen.

Föreläsningar som inkluderar allmänheten

Det var första gången Malin föreläste på JU LIVE och hon var nöjd med eftermiddagen. Främst tyckte hon det var kul att det var en intresserad och aktiv publik som ville starta en dialog genom frågor och funderingar.


– Konceptet med JU LIVE är jättebra. Jag vill nå ut till allmänheten med min forskning och om vi kan göra vår forskning lite mer populärvetenskaplig för att inkludera samhället så är det bara positivt, säger Malin.

Paret Gunvi och Stig Martin Carlsson är återkommande gäster på JU LIVE. De uppskattar både blandningen av ämnen på föreläsningarna och att eventet hålls på högskolebiblioteket, som de tycker är en trivsam och trevlig plats för allmänheten.

Ett äldre par som ler mot kameran

Gunvi och Stig Martin Carlsson var nöjda med föreläsningen.

– Vi fick ut väldigt mycket på bara en timme, både en intressant föreläsning och tid för frågor från publiken, säger Gunvi Carlsson.

Sömnforskning i sig var inget nytt för paret, men att fokusera på barn och ungdomars erfarenheter och perspektiv när det kommer till sömn är något de tar med sig från torsdagsföreläsningen.

– Det är väldigt roligt att högskolan vänder sig till allmänheten genom JU-LIVE. Ibland är det vattentäta skott mellan högskolan och samhället, men här byggs en relation ut till folket, säger Stig Martin Carlsson.

Kommande föreläsningar


31 oktober: Allt ljus på hälsa! Ljusets betydelse för människors välmående
Mathias Adamsson och Johan Röklander, Tekniska högskolan vid Jönköping University

 

28 november: Vad är en stiftelse och hur påverkar de vårt samhälle
Kajsa Haag och Ulf Larsson Olaison, Jönköping International Business School vid Jönköping University och Hanna Almlöf, Linköpings universitet.

Alla föreläsningar hålls i högskolebiblioteket, du bjuds på fika.


Läs mer och anmäl dig här.

2024-09-20