Suicidpreventiva veckan startades med heldag på Hälsohögskolan

Eleonor Fransson inleder suicidpreventiva dagen

Suicidpreventiva dagen inleds av Eleonor Fransson, tf vd på Hälsohögskolan.

Den 9 september arrangerades den årliga Suicidpreventiva dagen på Hälsohögskolan vid Jönköping University (JU). Dagen bestod av föreläsningar från forskare på JU och olika föreläsare från Studenthälsan, Jönköpings kommun och Räddningstjänsten, om hur de på olika sätt arbetar med och berörs av suicidprevention. I Jönköpings län ägnas hela veckan åt suicidprevention genom olika aktiviteter.

Dagen bjöd på ett flertal olika sessioner och föreläsningar som behandlade suicidpreventiva insatser och metoder inom olika områden. Passen bjöd även in deltagare till öppna diskussioner och uppgifter för att sedan tillsammans med föreläsaren bidra med nya perspektiv och tankar.

Karl Hedman är lektor i ledarskap och organisering inom vård och omsorg vid Högskolan i Borås. Han har organiserat och planerat dagen flera år i rad. I över 28 år har han forskat om hur psykiatri, hälso- och sjukvård, socialtjänst och blåljusorganisationer arbetar med suicidintervention, prevention och krisstöd i Sverige och USA. Under eftermiddagen bidrog han till programmet med ett 40 minuters pass som behandlade hantering av suicidala nödsituationer.

Karl Hedman föreläser om suicidprevention på Hälsohögskolan

Föreläsning om hantering av suicidala nödsituationer med Karl Hedman.

- Jag är tacksam för att alla talare hade möjlighet att närvara och att deltagarna var aktiva i smågruppsdiskussionerna. Den här dagen är ett viktigt tillfälle att öka medvetenheten om psykisk ohälsa, ensamhet och suicidalitet och vad vi som människor kan göra för att stödja självmordsbenägna personer, säger Karl Hedman.

Årets talare:

  • Karl Hedman, lektor i ledarskap och organisering inom vård och omsorg, Högskolan i Borås
  • Morgan Miledal, Folkhälsosamordnare, Kris och beredskap och insatsledare på Höglandets räddningstjänstförbund
  • Nina Gunnarsson, lektor, Avdelningen för socialt arbete, Hälsohögskolan
  • Isabella Florin, SPES
  • Elin Fröding, psykiatriker och chefläkare, Region Jönköpings län
  • Julia Bengtsson, peer-föreläsare, Kommunal utveckling, Jönköpings kommun
  • Ann-Louice Jorikson, KBT-terapeut, och Marie Böwing-Lindström, KBT-terapeut, Studenthälsan

Studenthälsan medarrangerade två
föreläsningar på JU

Även studenthälsan bidrog till den suicidpreventiva veckan genom att tillsammans med Räddningstjänsten Jönköpings kommun och Kommunal utveckling, Jönköpings län, arrangera föreläsningar på både måndagen och tisdagen i JU-aulan.

Under måndagskvällen presenterade Andreas Johnsson föreläsningen ”Om bollen inte är rund”, där han delade med sig av delar från sin uppväxt som behandlade ämnena utanförskap, grupptryck och längtan att få passa in.

Andreas Jonsson föreläser i JU-aulan på HLK

JU-aulan var välbesökt under måndagskvällen när Andreas Jonsson föreläste.

På tisdagen uppträdde Daniel Karlsson, även känd som The Moniker, som bjöd på en konsert vars syfte var att visa hur han genom musiken försöker spegla sina känslor.
Därefter föreläste Karl Martindahl och pratade om hur odling var hans väg ut ur mörkret av utmattning, depression och ångest.

Behöver du hjälp?

Mår du eller någon i din närhet dåligt? Här kan du få hjälp:

Studenthälsan

Kontakt eller drop-in

1177 Vårdguiden
1177 Jönköping

Mind Sverige
https://mind.se/hitta-hjalp/sjalvmordslinjen/

Suicide Zero
https://www.suicidezero.se/fa-hjalp

2024-09-11