Hur kan klimatpåverkan minska inom hälsa och välfärdssektorn?
Den femte största utsläppskällan i världen kommer från hälso- och sjukvård. För att diskutera den stora utmaningen hölls den 28 februari en inspirationsdag vid Jönköping University (JU) kring omställningen inom hälsa och välfärd för att både minska klimatpåverkan och anpassa verksamheterna till det ändrade klimatet.
Dagen arrangerades av Jönköping Academy for Improvement of Health and Welfare (JA) tillsammans med Kommunal utveckling Jönköpings Län. JA är en centrumbildning som drivs i samverkan mellan JU och Region Jönköpings län (RJL).
- Precis som samhället i övrigt måste hälso- och sjukvården ställa om sitt sätt att verka för att möta utmaningarna. Vi vill med denna dag visa på varför detta är viktigt och visa på vägar att göra det. Vi hoppas stimulera till utvecklings- och forskningsarbete om detta i RJL, de tretton kommunerna i länet och JU, säger Axel Ros, en av de ansvariga för dagen från JA.
Engångsmaterial är en stor del av utsläppen
Utsläppen av växthusgaser kommer främst från materialanvändning, huvudsakligen engångsmaterial, samt läkemedel och energi till uppvärmning, kyla och verksamhetsdrift, liksom transporter av varor, tvätt och resor. Något talare från RJL och Jönköpings Kommun tog upp som båda gjort kartläggningar över sina utsläpp för att därefter kunna arbeta förebyggande. Det var cirka 100 deltagare som fick ta del av både forskning och hur verksamheter i regionen arbetar med klimatfrågan.
- Dagen har gett mycket inspiration och kunskap kring vad vi kan göra tillsammans. Det har lett till diskussioner hur vi bland annat kan minska plastanvändningen och engångsmaterial, säger Sofia Lantz, miljöombud på neonatalavdelningen vid RJL.