Studenter på utbyte till Thailand genom JTH Internationella campus

Studentutbyte, JTH.

Representanter från Rangsit University i Bangkok kom och träffade studenter på Tekniska Högaskolan inför deras studentutbyte i Bangkok i vår. Närmast i bild sitter Roy Andersson, internationaliseringsansvarig på Tekniska Högskolan och Thee Nabhindhakara, Head of the International Program på Rangsit University i Bangkok.

Undvik street food, ta inte bussen och ha inte shorts på jobbet. Det var några råd som studenter på Tekniska Högskolan (JTH) vid Jönköping University (JU) fick med sig inför sin utbytestermin på Rangsit University och Kasetsart University i Bangkok, Thailand.

Bild från centrala Bangkok.

En händelserik och spännande vår väntar JTH-studenterna som ska göra en ytbytestermin på Rangsit University och Kasetsart University i Bangkok i Thailand. Foto: Unsplash

Genom JTH Internationella campus får alla JTH-studenter göra en utbytestermin på skolans partnersuniversitet i exempelvis USA, Brasilien och Thailand. Många kombinerar studierna med praktik eller examensarbete på något av de många företag som JTH samarbetar med. I höstas fick ett tiotal JTH-studenter som ska på utbyte till Bangkok kommande vårtermin träffa både företrädare från Rangsit University och utbytesstudenter på JTH.

Thee Nabhindhakara, head of the international program, och Sani Boonyagul, Vice Dean for international Affairs från Rangsit University betonar vikten och nyttan med studentutbytet med JTH.

- Det är ett jättebra sätt att lära sig om ett annat land och en annan kultur. Vidare är det en värdefull erfarenhet att studera och få insyn i ett företag i ett annat land, säger Thee Nabhindhakara.

"Supertrevliga människor"

Båda är övertygade om att JTH-studenterna kommer att klara sig bra i Thailand och påpekar att det är västerländska företag som de kommer att ha praktik eller göra sitt examensarbete på. De framhåller också att Thailand är ett stort turistland med supertrevliga människor som är vana vid att hjälpa andra.

- Kan de inte prata engelska själva för att kunna hjälpa dig så hittar de någon som gör det, säger Sani Boonyagul, som nu undervisar på JTH genom ett Ersamus ICM plus-projekt.

Man klarar sig gott och väl med engelska på universiteten i Bangkok och i regel även runt om i staden, men det kan uppstå språkförbristningar i förorterna och ute på landsbygden.

"Betydligt starkare än västerländsk thaimat"

Något som Thee och Sani vill skicka med JTH-studenterna inför deras Thailandsäventyr är att undvika stadsbussarna i centrala Bangkok eftersom de ofta är försenade på grund av den intensiva trafiken och att hålla sig borta från thailändsk street food.

- Den maten är betydligt starkare än västerländsk thaimat. Vi är vana vid det, men era magar klarar inte av det. Vill man testa den ändå kan man börja med mat helt utan starka kryddor och sedan ta det steg för steg, säger Sani Boonyagul.

JTH-studenterna kommer dock inte behöva gå hungriga, då så gott som hela världens kök, även det svenska, finns i Bangkok. En lunch ute på stan kostar cirka 30 kronor och på campus runt 10 kronor.

"Bara turister har shorts"

Roy Andersson, internationaliseringsansvarig på JTH, påpekar att kulturveckan som hålls i Bangkok andra veckan i januari är ett bra tillfälle för studenterna att lära känna Thailand och thailändarna.

- Det är väldigt sällan det blir problem för våra studenter i Thailand, utan de ser efter varandra och har roligt tillsammans. Men om något går fel så löser vi det, säger Roy Andersson.

Skoluniformer gäller på Kasetsart Uniersity, men inte på Rangsit. Vårdad klädsel gäller oavsett både där och på företag och shorts har man inte på sig, även om det är väldigt varmt.

- Det är bara turister som har shorts i Thailand. Sedan ska man försöka tänka på att inte bli arg offentligt eftersom thailändarna då tycker att du "tappar ansiktet". Det är mycket bättre att försöka bjuda på ett leende, det gör ofta tillvaron enklare för dig i Thailand.

"Det kommer jag säkert ha nytta av"

Den här omgången är det ett tiotal utbytesstudenter från JTH som ska studera på Rangsit och Kasetsart University. Några av företagen som tar emot dem på praktik och examensjobb är Autoliv, Ericsson, Husqvarna, Europeiska handelskammaren och Volvo. Oscar Kullberg och Oscar Östergren som läser logistik och ledning på JTH flyger till Bangkok den 30 december. De ser det som en jättebra möjlighet att få komma till och uppleva ett annat land. De gillar kombinationen av akademiska studier och praktik. De plussar även för att de själva får välja vilka kurser de vill läsa och att JTH hjälper dem med utbildning, praktik, bostad och annat för att komma tillrätta under sitt utbyte.

- Det ska bli intressant att lära sig hur man kommunicerar om och jobbar med exempelvis logistik i Thailand. Det är en bra erfarenhet, som jag säkert kommer ha nytta av under mitt yrkesliv, säger Oscar Kullberg.

Studenter på Tekniska Högskolan, Jönköping University.

Oscar Kullberg och Oscar Östergren på JTH flyger till Bangkok den 30 december och ser fram emot att både studera och lära sig mer om näringslivet i Thailand.

Läs mer om JTH International campus här

2022-12-28