ReShare - Gemensam förståelse och kravhantering för grön omställning
Fakta
Fackhögskola:
Tekniska högskolan i Jönköping
Partnerföretag:
Husqvarna AB, FläktGroup Sweden AB, OBOS Sweden AB, SAAB AB, Kinnarps AB, Lindbäcks AB, Sordin AB
Projekttid: 2024-2026
Forskarteam:
Fredrik Elg, Professor
Paraskeva Wlazlak, Universitetslektor
Kristina Säfsten, Professor
Dag Raudberget, Universitetslektor
Djordje Popovic, Biträdande universitetslektor
Rohith Areth Koroth, Doktorand
Gustav Jansson, forskare
ReShare är ett av de första projekten inom forskningsprofilen GRACE. Projektets mål är förbättrad förmågan att organisera arbetet med att fånga upp externa och interna behov som drivs av den gröna omställningen och koppla dessa till kravhantering, mål och mätetal för att stödja en gemensam förståelse och samordnad utveckling av hållbara produkter och produktionssystem.
Utvecklingen av nya policyer, lagar och standarder som stödjer den gröna omställningen accelererar. Företag , foskareinom tillverkningsindustrin utmanas av den snabba förändringen och behöver stöd i att följa utvecklingen. Med introduktionen av cirkulär tillverkning och nya produktlivscykler behövs en förändrad syn på balansen mellan nytt och återanvänt, med stöd av plattformsbaserad produktframtagning. Det är viktigt att identifiera kritiska gröna aspekter och omvandla dessa till krav att uppfylla i utvecklingen av produkter och produktionssystem. Plattformsbaserad produktframtagning kräver också tvärfunktionell integration och för att lyckas är det viktigt att ha en gemensam vision, definiera mål och mätetal, samt göra en systematisk nedbrytning av mål och mätetal att vägleda det dagliga arbetet. Projektet är organiserat i tre större delar: Identifiering och hantering av informationskällor, Kravsättning och kravhantering, samt Mål, mätetal och arbetssätt för gemensam förståelse.
Projektets relevans
Den gröna omställningen driver utvecklingen av nya policyer, lagar och standarder. Företag med egen produktutveckling och produktion utmanas i att hålla jämna steg med dessa förändringar och behöver stöd för att överblicka och utveckla verksamheten. Produkter och produktionssystem måste utformas för återanvändning, fler användningsområden, förlängda livslängder, underhåll, uppgraderingar mm, samtidigt som det ska vara möjligt att införa ny teknik och nya material. Att kunna identifiera alla intressenters krav under hela produkt-livscykeln och säkerställa tvärfunktionell förståelse och gemensam utveckling är centralt. Utveckling av hållbarhetskrav och mätetal spelar en betydande roll i att vägleda beslut och främja gemensam förståelse för att nå framgång i den gröna omställningen.
Förväntade resultat
Förväntade projektresultat inkluderar:
- Metoder för identifiering av externa och interna informationskällor, strukturering av innehåll och stöd för att följa utvecklingen inom relevanta områden.
- Stöd i att omvandla kritiska aspekter till tekniska krav samt informationsstrukturer och processer för kravhantering kopplat till den gröna omställningen.
- Förståelse och riktlinjer för hantering av mätetal och scenarier som demonstrerar tillämpning och arbetssätt. Syftet är att nå gemensam måluppfyllelse och förståelse över discipliner och funktioner i en industriell verksamhet för att stödja den gröna omställningen.
Vill du veta mer om projektet?
- Professor produktutveckling
- Tekniska Högskolan
- fredrik.elgh@ju.se
- +46 36-10 1672
Vill du vara med och utveckla nästa projekt?
- Samverkanschef
- Tekniska Högskolan
- linda.bergqvist@ju.se
- +46 36-10 1074