LeanCast
Fakta
Fackhögskola: Tekniska Högskolan
Partnerföretag: Scania CV AB, SinterCast AB, Volvo Group Technology AB, SKF Mekan AB
Projekttid: 2018-2022
Forskarteam:
Attila Diószegi (Projektledare)
József Svidro
Vasile Diaconu
Taishi Matsushita
Ilia Belov
Peter Svidró
Judit Svidró
Dinesh Sundaram
Björn Domeij
Juan Carlos Hernando
Baserat på dagens klimatrelaterade utmaningar är kärnfrågan i detta forskningsprojekt: Hur kan vi möjliggöra och kontrollera en hållbar design och produktion av gjutjärnskomponenter? Projektets hela namn är "Lean and sustainable design and production of cast iron components"
Introduktion
Gjutjärn är en av de mest miljövänliga tekniska legeringarna som används för komplexa fordonsapplikationer sett till produktionsprocessen och livslängdstillämpningen. Materialet är helt återvinningsbart, vilket bidrar till ett lågt miljöavtryck.
Den sofistikerade produktionsprocessen för gjutjärn, som inkluderar smältning och gjutning, bidrar till variation i materialegenskaperna och kan orsaka defekter. Detta begränsar komponentens livslängd och orsakar en överdriven användning av naturresurser i produktionsprocessen.
Ändamål
Målet med Lean Cast är att förbättra kunskaperna om gjutjärnskomponenter inom design och produktion med fokus på att nå en miljömässigt hållbar process.
Lösningarna som har tagits fram inom projektet kommer framför allt att leda till ett ökat materialutnyttjande i gjutningen och minskade mängder konsumerade naturresurser som metaller, sand och organiska mineraler. De innebär även en förkortad utvecklingstid för förbättrade gjuteriprodukter och en förlängd livslängd av komponenter genom att produktionens processparametrar och materialegenskaper optimeras.
Lean Cast är ett synergiprojekt med flera delprojekt med fokus på formmaterial, defektbildning, materialegenskaper och modellering samt simulering av fenomen som uppstår under gjutning.
Förväntade resultat
- Modeller för att omedelbart förutsäga
produktionsparametrarna. - Modeller för att förutsäga materialegenskaper
och komponentfel. - Metoder för att leverera inmatningsdata för
egendom och defekta förutsägelser. - Demonstranter som möjliggör design- och
processkontroll - Riktlinjer för hur man implementerar de
erhållna resultaten i industripraxis.
Mer information
Vill du veta mer om projektet?
- Professor Gjuteriteknologi
- Tekniska Högskolan
- attila.dioszegi@ju.se
- +46 36-10 1656
Vill du vara med och utveckla nästa projekt?
- Samverkanschef
- Tekniska Högskolan
- linda.bergqvist@ju.se
- +46 36-10 1074