AI hjälper till att förbättra trafiksäkerheten i städer

AI kan i hög grad bidra till ökad trafiksäkerhet i städer och hjälpa kommuner att fatta välgrundade beslut som förbättrar säkerheten och komforten för oskyddade trafikanter. Den slutsatsen drar forskare från Tekniska Högskolan (JTH) vid Jönköping University i ett samarbete med Jönköpings kommun och teknikföretaget Viscando.

Trafik

Foto: Noukka Signe på Unsplash

Det Vinnovafinansierade projektet DAIMOND (Data and AI for Decision-Making Support in Traffic Infrastructure Development) pågick mellan november 2023 och november 2024 med syfte att öka trafiksäkerheten i städer genom att använda artificiell intelligens (AI) och datadrivna metoder.

Projektet syftade till att förbättra trafikmiljön och öka säkerheten för de mest utsatta trafikanterna, såsom barn och äldre, och därmed skapa säkrare förhållanden för alla oskyddade trafikanter. Genom att samla in data om trafikanters beteende och interaktioner med hjälp av smarta 3D-sensorer och analysera dem med hjälp av avancerade AI-metoder har projektet bidragit till ett mer informerat, proaktivt och objektivt beslutsfattande när det gäller utveckling av trafikinfrastruktur, samtidigt som kunskapen och expertisen om användning av AI-verktyg har ökat i Jönköpings kommun.

– AI-labbet (JAIL) vid JTH bidrar med teknisk expertis inom artificiell intelligens och har ett nära samarbete med Jönköpings kommun för att förstå och identifiera hur AI kan tillämpas på verkliga utmaningar som kommuner står inför, säger He Tan, universitetslektor i datalogi vid JTH och en av dem som deltar i projektet.

Ökad säkerhet för barn och äldre

Projektet har bidragit till att utveckla en prototyp för beslutsstöd som analyserar trafikanternas beteende vid olika typer av övergångsställen.

Prototypen kan användas för att förbättra säkerheten i korsningar där fordon och fotgängare möts. Prototypen gör det möjligt för Jönköpings kommun att bedöma och förstå säkerhetsrisker för barn på väg till skolan och att införa optimala säkerhetsinsatser för att göra vägen säkrare för barn som går eller cyklar till skolan.

– Prototypen används också för att öka säkerheten vid övergångsställen genom att analysera beteendet hos förare och fotgängare. Det är mycket viktigt att ta hänsyn till äldre och personer med funktionsnedsättning, säger Carlos Trischler, trafikingenjör och projektledare på stadsbyggnadskontoret.

Genom projektet har Jönköpings kommun fått ytterligare insikt i hur artificiell intelligens bidrar till mer kvalitativa analyser för ökad kvalitet i planering, projektering och uppföljning av projekt kopplade till trafikinfrastruktur, samt kostnadseffektivitet genom bättre trafikflödeshantering.

– I efterhand kan vi se att projektet direkt och positivt har påverkat säkerheten och välbefinnandet för barn i samhället, särskilt genom förbättringar i trafikplaneringen runt skolområden, säger He Tan.

Framtida möjligheter

Projektet har bidragit till att skapa en säkrare och mer effektiv trafikmiljö i Jönköpings kommun, och i framtiden kan även andra svenska kommuner dra nytta av kunskapen om AI och datadrivna metoder.

– JTH arbetar med forskning som är mycket viktig. De har kunnat visa på den stora påverkan som AI kan ha inom stadsplanering och specifikt trafikplanering, säger Carlos Trischler.

För Jönköpings kommun har projektet bidragit till att öka medvetenheten om AI-frågor. Det har också öppnat upp för möjligheten att använda AI i fler och bredare tillämpningar inom trafikledning och trafikplanering.

– Att arbeta med trafiksäkerhet är den viktigaste uppgiften i mitt arbete. Mer specifikt att försöka öka trafiksäkerheten för barn och äldre som är de mest utsatta trafikanterna. Vi lägger mycket fokus på att arbeta med det, säger Carlos Trischler.

Teamet som arbetat med Projekt DAIMOND

Florian Westphal, universitetslektor datavetenskap, Jönköping University, Jonas Persson, GIS Ingenjör stadsbyggnadskontoret, Jönköpings kommun. He Tan, universitetslektor i datalogi, Jönköping University, Yuri Tarakanov, Viscando, Lisa Samuelsson, trafikingenjör, stadsbyggnadskontoret, Jönköpings kommun, Carlos Trischler, trafikingenjör stadsbyggnadskontoret, Jönköpings kommun.

Påverkan på den offentliga sektorns verksamhet

He Tan anser att DAIMOND-projektet har varit mycket betydelsefullt för JTH och att samarbetet har stärkt skolans roll som en viktig partner i regional innovation, särskilt inom smarta städer.

– Det har gett oss en möjlighet att se hur AI kan gå bortom teoretiska modeller och direkt påverka den offentliga sektorns verksamhet. Kommuner står ofta inför komplexa utmaningar med begränsade resurser, och tillämpningen av AI har potential att förändra beslutsprocesser, förbättra effektiviteten och fatta datadrivna beslut. Att vara en del av det här projektet innebär att ha en direkt roll i den omvandlingen där AI inte bara är ett modeord utan ett praktiskt verktyg som kan leverera verkliga lösningar för samhället, säger He Tan.

Resultatet av projektet kommer att presenteras den 15 januari när Jönköpings kommun anordnar en eftermiddag om artificiell intelligens för medarbetare och chefer.

2025-01-15