Fråga experten
Barns lek, tema- och nöjesparker eller värmeböljor. Eller något annat sommarrelaterat.
Här kan du som journalist hitta experter vid Jönköping University som kan kommentera en mängd skilda ämnen.
Saknar du ett ämne du vill veta mer om?
Kontakta oss så guidar vi dig vidare till rätt person.
Presskontakt forskningskommunikation:
Dessutom finns den nationella tjänsten Forskning.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. som drivs av Vetenskapsrådet i samarbete med universitet och högskolor. Via Forskning.se kan du som är journalist ställa din fråga till Sveriges alla universitet och högskolor.
Artificiell kreativitet och etik inom AI
Maria Hedblom arbetar med kognitionsinspirerad AI. Inom akademin har hon framför allt forskat inom artificiell kreativitet, kognitiva robotar och intelligenta system. Hon har även arbetat med generativ AI. Mer nyligen har hon dessutom tagit ett intresse för AI-etik. Då dessa nya tekniker blir allt starkare anser hon att vi behöver bli bättre på att ta ansvar och förbereda oss för den tekniska utvecklingen.
Kontakt: 036/101204 mariamagdalenahedblom@ju.se
Barns delaktighet i vardagsaktiviteter
Karina Huus forskning handlar om barns hälsa och rättigheter samt om barn med funktionsnedsättning och deras delaktighet i vardagsaktiviteter.
Kontakt: 0739 101 858, 036/10 12 40
Barns lek och lekplatser
Maria Hammarsten forskar bland annat om barns pedagogiska utomhusmiljöer. Hon menar att barn behöver pröva och utmana sitt risktagande, att exempelvis få klättra i träd. Barn behöver testa sina förmågor för att förstå vad de kan och vad de behöver öva på.
Hon menar också att politiker ofta sätter för stor tilltro till så kallade temaparker. Det räcker med en naturrik utomhusmiljö som innehåller träd som tillåts klättra i, pinnar att bygga med och lösa naturföremål som kan användas till barns egeninitierade aktiviteter.
Hon har gjort flera studier där stora kvalitativa skillnader i fritidshemsmiljöer identifierats. Hon menar bland annat att det behövs göras en rejäl översyn av fritidshemmens lokaler och tillgång till kreativa utomhusmiljöer.
Kontakt: 073 910 1534
Barn och internet
Frida Lygnegård forskar om barn och delaktighet och barns säkerhet på internet. Sommarlovet innebär för många barn och ungdomar mer skärmtid. Vilka aktiviteter är positiva att vara delaktiga i och hur pratar vi med barnen om vad de ser på nätet?
Frida har också utvärderat ett mobilkörkort åt Telia, ett digitalt verktyg som ska göra barnen tryggare på internet. Frida har nyligen också medverkat i en podd gällande internetsäkerhet, företagens ansvar i att skapa trygga digitala miljöer och nätmobbningens konsekvenser för barn och deras familjer.
Kontakt: 070 426 56 56
Cybersäkerhet
Digitaliseringen innebär allt större möjligheter och är en hörnsten i ett hållbart samhälle, men det medför också nya sätt för kriminella att begå brott på. Joakim Kävrestad är universitetslektor i datavetenskap och undersöker just nu hur allmänheten kan få tillräcklig kunskap om cybersäkerhet för att undvika att drabbas av digital kriminalitet.
Kontakt: 0768760776 joakim.kavrestad@ju.se
Historien bakom sommarlovet
När infördes sommarlovet, vilka länder har längst sommarlov och hur kom det sig att barn förr fick jobba mycket under lovet? Historikern Anders Dybelius kan ge en återblick.
Kontakt: 036/10 14 65, 070 593 22 58
Inflation och lågkonjunktur
Vad händer med inflationen och hur påverkas hushållen? Nationalekonomen Johannes Hagen bedriver forskning inom offentlig ekonomi med särskilt fokus på pensionssystem.
Kontakt: 036/1018 26, 070 5539851 johannes.hagen@ju.sehttps://ju.se/personinfo.html?id=3339
Resmöjligheter
Sofie Fristedt forskar bland annat om män och kvinnors vardagliga resmöjligheter framför allt i senare delen av livet.
Kontakt: 036/10 12 69, 072730 12 69
Sömnsvårigheter
Att det är ljusare och varmare på sommaren kan göra att det blir svårare att somna. Anders Broström forskar på olika typer av sömnstörningar och är en av Europas ledande auktoriteter inom sömnforskning.
Kontakt: 036/10 15 85, 072 228 4409
https://ju.se/personinfo.html?id=2019
På sommarlovet får vanligtvis ungdomar andra sömnvanor än under terminerna. Malin Jakobsson forskar om sömn och framför allt i relation till ungdomars hälsa. Här inkluderas även vårdnadshavares, lärares och skolsköterskors perspektiv på arbetet med att främja ungdomars sömn och hälsa. Malin forskar även på elevhälsans och specifikt skolsköterskans hälsofrämjande arbete.
Kontakt: 0762-757632, malin.jakobsson@ju.se
Tema- och nöjesparker
Tobias Samuelsson har studerat barns vardagsliv med särskilt fokus på barns arbete och barnkultur. Tobias har bland annat medverkat i forskningsprojekt där barn och familjers besök på barnmuseum, temaparker, nöjesparker och Science centers har studerats. Han har även genomfört studier av sommarkollo.
Kontakt: tobias.samelsson@ju.se
Värmeböljor
Jordens klimat blir allt varmare. Susanne Gustafsson forskar bland annat om äldre personers vardagsaktiviteter under värmeböljor med fokus på värmeadaptiva strategier och förutsättningar i den omgivande miljön.
Kontakt: 0733-95 50 97, susanne.gustafsson@ju.se
Våldsamma konflikter och det säkerhetspolitiska läget
Statsvetare Marco Nilssons forskning berör främst frågor om våldsamma konflikter i internationell politik och terrororganisationer och han kan svara på frågor kring det säkerhetspolitiska läget.
Kontakt: 036/ 10 13 59, 076/224 12 31